Anmeldelse i kunstbogen
"101 Kunstnere 2023/24"

Af Tom Jørgensen, kunstanmelder ved Jyllands Posten, og redaktør af Kunstavisen

Lone Bonde Haupt er i sine malerier fuldstændigt dedikeret til abstraktionen.

De komplekse, dynamiske og taktile billeder, som Lone Bonde Haupt maler, gør, at billederne kan ses på et hav af forskellige måder. Der kan aldrig kun være én tolkning. Deres levende overflade, store variation af farvesammensætninger og deres mange forskellige energier skaber meget levende og dynamiske malerier, som man kan gå på opdagelse i igen og igen. Og det er altid et tegn på, at man har med en dygtig kunstner at gøre.

Hun bruger i sine billeder ikke kun mange lag af akrylmaling, men også softpasteller, grafit, oliekridt og Posca tusser, hvilket giver en meget stoflig og levende overflade, hvor man som beskuer hele tiden oplever nye detaljer.

Alle malerierne har en titel, og det virker klart som om, at disse først kommer til sent i processen. At Lone Bonde Haupt arbejder intuitivt og så at sige lader det konkrete billede selv komme med sin egen titel. En titel, som har meget med energier og stemninger at gøre.

Et par eksempler. ”FROM NOW ON” og ”A NEW BEGINNING” har begge den samme farveskala bestående af forholdsvis afdæmpede jordfarver, mørkebrunt og sort. Det første maleri domineres af to kraftige felter af brunt og sort til venstre og i midten af billedet. I ”A NEW BEGINNING” er det brune felt forsvundet, og det sorte er gjort smallere og højere, samtidig med at en vandret rustrød bjælke vinkelret på det brune rektangel er blevet introduceret. Hvor det første billede har noget massivt og kraftfuldt over sig, virker det andet maleri lettere og mere luftigt. Alt sammen noget, som kan have fået Lone Bonde Haupt til at tolke de to malerier som et psykologisk forløb mellem det at have truffet en vanskelig, men rigtig beslutning og så lettelsen over at erkende, at man har valgt rigtigt.

Mange af Lone Bonde Haupts billeder har en sådan følelses- og stemningsbetonet titel. Man kan f.eks. tage ”PEACE OF MIND”. Et maleri, hvor der er en ligevægt mellem det store blåsorte rektangel til højre i billedet og mosaikken af lysere blå, gule og hvide felter til venstre. Her bruger Lone Bonde Haupt desuden den blå farves indbyggede meditative kvaliteter til at frembringe et maleri, der på alle måder virker harmonisk og i balance. Og dermed får titlen til at virke fuldkommen passende.

Andre gange er det farverne selv, der giver anledning til associationer. Som i ”IT´S STILL SUMMER”, hvor dybe og varme orange, gule, lyserøde og grønne toner netop får en til at tænke på en lun sommerdag i august.

Det er malerier som disse, der vækker en dyb genklang i beskueren og er en kilde til stor glæde.

 
 

Forside af bogen “101 Kunstnere 2023”

Opslaget i bogen “101 Kunstnere 2023”, der omhandler mig.

Bagside af bogen “101 Kunstnere 2023”